Fokus på journalistik och foto

Journalistik handlar inte bara om att förmedla en nyhet. Det är hur journalisten uttrycker sig, om texten är kort och saklig eller lång och känslosam. Val av tema styr texten, men även sättet man skriver det på.

En journalist samlar in fakta från flera olika källor och intervjuar människor som varit inblandade i händelsen. Därefter sammanställs fakta som blandas ihop med subjektiva röster för att få till den rätta mixen som fångar läsaren. Vad ska man skriva om? En journalist kan sammanställa en bröllopsbok, rapportera från en aktuell händelse såsom en fotbollsmatch eller skolavslutning. Oavsett vad, gör journalisten sitt bästa att förmedla storyn på önskvärt sätt.

Vad är en text utan foto? Ett bra foto kan förstärka texten eller göra orden överflödiga. Genom val av vinkel, vilket objekt som fotograferas, tidpunkten och väderleken kan man framkalla den rätta känslan. Visst kan foto och en nyhet uttryckas för sig själv, men när de förs ihop, då är det magi som bäst. En riktigt bra fotograf fångar verkligheten och förstärker det i bilden genom kontraster och ljussättning. Fotot får dig att haja till, ger dig en tankeställare och skapar känslor hos dig.

I alla tider har det varit viktigt att förmedla historier till eftervärlden, föra läsaren tillbaka till händelsen och väcka känslor. En artikel, en bok eller en broschyr är inte bara fakta och information, det är också en tidskapsel som fångar tiden runtomkring. Ett fotografi gör likadant. Den visar på vad som var viktigt då den togs, vad man valde att fotografera, kanske rentav vad man avstod från att visa. Här på sajten tar vi både journalistik och foto på största allvar och förmedlar det till dig.

Bookmark the permalink.